Istorijat fakulteta


Pojava građanskog staleža u Somboru doprinela je da se u ovom gradu razvije, relativno rano, širok sistem obrazovanja i raznovrstan kulturni život.

Zabeleženo je da je Sombor 1717. godine dobio prvu osnovnu školu na srpskom jeziku, a samo pet godina kasnije i na mađarskom. Godine 1759. osnovana je prva škola srednjoškolskog tipa, a 1763. godine otvorena je i »Gramatikalna škola«. Najznačajnija godina za školstvo u Somboru bila je 1778. u kojoj je Avram Mrazović, nadzornik srpskih škola u južnoj Ugarskoj, otvorio »Normu«, prvu školu za obrazovanje učitelja, preteču slavne somborske »Preparandije« — današnjeg Pedagošgog fakulteta.

Zgrada Preparandije

Sentandreja je, posle Sombora, u srpskoj kulturnoj istoriji i prosvetnoj povesnici grad od posebnog značaja. U njoj je 1812. godine učinjen sledeći korak u modernizovanju srpskih učitelja, kada je Uroš Stefan Nestorović, filozof i pravnik, rođen u Budimu, osnovao prvu srpsku učiteljsku školu, čiji nam je zvaničan naziv Kraljevski pedagogijum naroda ilirskog ostao u spisima tadašnje državne administracije. Nestorović je postavljen da izvrši reformu pravoslavnih škola u carevini. Već 1815. škola je produžena na dve godine da bi 1816. bila preseljena u Sombor. Godine 1895. biva sagrađena zgrada Preparandije u kojoj se odvijala nastava sve do 1948. godine. Potom do 1963. zdanje biva korišteno kaop vežbaonica učiteljske škole.

Zgrada u kojoj se danas nalazi Pedagoški fakultet je izgrađena 1963. godine kao “škola sa vežbaonicom i domom učenika”. Učiteljska škola je postojala sve do 1973. kada je prerasla u Pedagošku akademiju a 1993. je iz Pedagoške akademije stvoren Učiteljski fakultet. Od 1973 do 1993 fakultet je nosio ime Žarka Zrenjanina.

Godine 2006. dolazi do izmene Statuta fakulteta te usled uvođenja novih smerova Učiteljski fakultet postaje Pedagoški.

Zgrada Somborske Norme gde je osnovana prva škola za učitelje kod južnih slovena

Somborska učiteljska škola, za 230 godina svoga potojanja, dala je svim krajevima srpskohrvatskog jezičkog područja hiljade sposobnih učitelja, a njeni profesori bili su autori niza udžbenika, od prvih bukvara do savremenih udžbenika pedagogike. Iz redova svršenih učenika ove škole izrastao je niz naših velikana kao što su pedagozi: dr. Paja Radosavljević, Vojislav Bakić, Petar Despotović; književnici: Mita Kalić, Mita Petrović, Isidora Sekulić, Jovan Dučić i drugi; kompozitori Josif Marinković i Petar Konjović, slikar Ivan Radović i niz drugih naučnih, kulturnih i javnih radnika. |

Spomenik Jovanu Dučiću ispred Pedagoškog fakulteta u Somboru

Spomenik Isidori Sekulić ispred Pedagoškog fakulteta u Somboru

Negujući kod svojih učenika duboku privrženost svom narodu : narodnim interesima, somborska učiteljska škola je odgojila i poznate narodne borce i revolucionare kao što su Veljko Čubrilović, učesnik Sarajevskom atentatu, zatim narodni heroji NOB-a Žarko Zrenjanin. Veljko Dugošević i Dušan Vukasović-Diogen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s